logo

Alwand bvba

 
Rapetstraat 122
8940 wervik
tel: +32-(0)475 694538
fax: +32-(0)56 424648
 
 
KBO: BE 0885 848 045
HR Kortrijk 05 20 11
ING BE61 3630 0565 2817
__________________________

Home Isoleren daken
 


Waarom uw dak isoleren?

Isolatie is veruit de belangrijkste maatregel die je kan nemen om in je huis energie (en tegelijk veel geld) te besparen. Aangezien warme lucht stijgt, is het dak de plaats waar het grootste warmteverlies optreedt in een huis. Je dak isoleren kan je verwarmingsfactuur met 30% doen dalen. Tegelijk verhoog je het comfort van je huis en draag je bij aan een beter leefmilieu. Bovendien houden sommige isolatiematerialen je huis koeler in de zomer. Ook wie eraan denkt zijn huis te verkopen of te verhuren, heeft er baat bij zijn woning zo goed mogelijk te isoleren. Sinds 1 november 2008 is het energieprestatiecertificaat (EPC) bij verkoop van woningen, appartementen, ... verplicht. Sinds 1 januari 2009 geldt de verplichting ook voor verhuur van woongebouwen. Een energieprestatiecertificaat geeft weer hoe een gebouw presteert op gebied van energie(zuinigheid). Hoe zuiniger een huis, hoe beter de prijs die je uiteindelijk zal kunnen vragen en hoe minder de koper of de huurder zal moeten betalen voor verwarming.

Misverstanden ivm dakisolatie

Laat u niet misleiden door geruchten dat u uw woning kan “overisoleren”. Het tegendeel is waar: isolatie kan niet te dik zijn. Goed isoleren betekent luchtdicht bouwen en dus kieren en spleten vermijden. Schimmelvorming voorkom je door koudebruggen te vermijden en vooral door goed en gecontroleerd te ventileren. Zo kan al het vocht (van te wassen, te koken, …) uit je woning. Schimmel en condensatie ontstaan net op die plaatsen waar de dakisolatie ontbreekt of niet is geplaatst volgens de regels van de kunst.

Hoe uw isolatiemateriaal kiezen?

Het wettelijk minimum voor dakisolatie is 12 cm. Wil je echter aanzienlijk besparen op je verwarmingskosten dan zal je verder moeten gaan dan het wettelijk minimum. Het is goed als je minimaal 18 cm isolatiemateriaal kan plaatsen. Is je dak reeds geïsoleerd, maar je hebt nog ruimte voor extra isolatie, aarzel dan niet om een extra laag isolatie toe te voegen. Hoe meer isolatie hoe beter!
Het gebruik van zachte materialen zoals rotswol en glaswol voor de isolatie van uw dak zijn ideaal: zij sluiten het best aan tegen de kepers. Ze vangen ook oneffenheden op (interessant voor onregelmatige oppervlakken of in het geval van morteluitstulpingen) en zijn bovendien brandveilig.


Waarom is een damprem of dampscherm nodig?

Het dampscherm is noodzakelijk om de dakisolatie optimaal te laten functioneren en heeft tot doel de overtollige waterdamp, die in de woning geproduceerd wordt, tegen te houden. Dit dampscherm zal beletten dat de waterdamp in de isolatie kan dringen en condenseren wanneer de temperatuur daalt. Belangrijk bij de plaatsing is ook dat de naden en randen van dit dampscherm worden afgekleefd en dat ook alle openingen (bevestigingspunten, doorvoerleidingen, …) goed dichtgekleefd zijn, zodat ook langs hier geen vocht in het isolatiepakket kan dringen.


Premies voor dakisolatie

Tegenwoordig krijg je voor het plaatsen van dakisolatie tal van premies van de federale, gewestelijke, Provinciale en stedelijke overheden. Neem gerust een kijkje op de website www.premiezoeker.be om na te gaan voor welke premies jij in aanmerking komt!

rockwool logo
 

Copyright alwand bvba © 2019 | Powered by Nise Solutions.